Onder de naam “Nederland schoon” is door de Politie en het Openbaar ministerie een project gestart om de zogenaamde Bad Hosting in Nederland aan te pakken. Onder Bad Hosting worden onder andere verschillende vormen van cybercrime verstaan zoals de verspreiding van malware, phishing, botnets of kinderporno.

Middels het project willen Politie en Openbaar Ministerie cybercrime aanpakken welke gebruik maakt van de infrastructuur van Nederlandse hosting bedrijven. Samen met de TU Delft wordt eerst een onderzoek gedaan naar de omvang van het probleem. Binnen enkele weken worden de resultaten hiervan verwacht.

In veel gevallen is het misbruik van de infrastructuur van hosting providers niet bij hen bekend. Er zijn helaas ook enkele bedrijven welke de activiteiten door de vingers zien of zelfs bewust faciliteren. Door het vormen van een front van private en publieke partijen wordt gewerkt aan een oplossing voor het probleem van Bad Hosting.

Wanneer er een effectieve samenwerking kan worden opgezet moet het project aan het einde van dit jaar volledig operationeel zijn. Het uiteindelijke doel is het opschonen van de op Nederlandse bodem gehoste data. Vervolgens kan er internationale hulp geboden worden aan andere landen welke met soortgelijke problemen kampen.

Dit artikel is geplaatst op 04 juli 2014. Het kost je ongeveer 1 minuten om het te lezen.