Het internet kampt sinds enkele dagen met omvangrijke storingen die grote delen van het wereldwijde computernetwerk uren onbereikbaar maken. Dat ligt aan verouderde netwerkapparatuur die de snelle groei van het internet niet kan bijbenen. Deskundigen vrezen dat de onderbrekingen nog wel enkele weken kunnen aanhouden.

Afgelopen dinsdag kwamen de problemen aan het licht op het Amerikaanse en Canadese deel van het internet. Gebruikers kregen geen of slechts moeizaam toegang tot drukbezochte websites zoals die van Amazon, eBay en LinkedIn.

Dit heeft vooral te maken met de netwerkapparatuur van bijvoorbeeld internetproviders, die niet meer up-to-date is door de snelle groei van het internet. Het gaat daarbij om routers, een soort van centrale knooppunten die het online verkeer in goede banen leiden. Daarvoor maken deze apparaten gebruik van tabellen waarin staat welke reeks IP-nummers tot een specifiek netwerk behoren. Het IP-nummer is een unieke cijferreeks waaraan een computer op internet is te herkennen. Mogelijk ondervindt het internet de komende weken nog wel meer van dit soort onderbrekingen.

Haperingen

Oudere netwerkapparatuur kan tabellen verwerken met maximaal 512.000 vermeldingen. Dinsdag ging het internet even over die limiet heen. Dat zal vaker gebeuren omdat er steeds meer andere apparaten dan computers op het netwerk worden aangesloten. Dat zijn niet alleen smartphones en tablets, maar ook apparaten zoals drank- of snoepautomaten en auto’s.

De belangrijkste leverancier van netwerkapparatuur, Cisco, zegt zijn klanten in mei al te hebben gewaarschuwd. Volgens NANOG, een organisatie voor netwerkexperts, deden de haperingen zich dinsdag voor bij de grootste aanbieders zoals AT&T en Verizon.

Het is niet ondenkbaar dat in Europa de zelfde problemen op korte termijn de kop op steken.

Dit artikel is geplaatst op 18 augustus 2014. Het kost je ongeveer 1 minuten om het te lezen.