We zien ze nog steeds met enige regelmaat voorbij komen. Spookfacturen.

Nee, geen doorzichtig witte velletje papier die angstaanjagend ‘boe’ uitkramen als je ze uit de envelop haalt. Wel een zogenaamde factuur voor diensten die nooit geleverd noch aangevraagd zijn.

In onze branche is NL Domein Host waarschijnlijk de bekendste oplichter die er bestaat. Gelukkig is dat bij veel mensen al bekend en is het voor anderen niet heel moeilijk vast te stellen. Ze hoeven alleen de website maar op te zoeken.

NL Domein Host website

De factuur

Vorige week kregen we weer eens een ‘factuur’ toegestuurd en werd nog eens duidelijk hoe verraderlijk ze zijn, maar tevens hoe duidelijk.

Bekijk factuur

Direct vallen een aantal dingen op.

  • Het woord ‘factuur’ aan de rechterbovenkant. Dat is het dus niet.
  • Van wie is deze factuur afkomstig? Er is geen adres, enkel naam, telefoonnummer en e-mailadres.
  • Voor wie is deze factuur bedoeld? Geen idee, er is geen adressering.
  • De maker kan niet rekenen. 9 + 14 = 23. De vervaldatum is dus 23 juli, niet 26.

Dit zijn enkel de dingen die op de bovenste helft al duidelijk zijn. Vervolgens zijn er de factuurregels zelf.

  • Domeinregistratie 2018/2019. Welke domeinnaam?
  • €165!? Dat is een verdomd dure domeinnaam.
  • DNS-/Redirectservice voor €2 per maand. Het is maar goed dat die gratis is.
  • Betaling onder vermelding van bedrijfsnaam en factuurnummer. Logisch, ze hebben deze factuur immers aan niemand gericht en weten dus zelf totaal niet wie er gaat betalen en wie niet.

Uiteindelijk kom je dan uit bij de kleine lettertjes. Die kleine lettertjes toch… Pas als je die leest, merk je duidelijk dat het hier totaal niet om iets met een betalingsverplichting gaat.

De kleine lettertjes

Op grond van de aan ons op basis van het bovenstaande verleende opdracht, welke als facturerings grondslag dient leveren wij u de navolgende dienst, het registreren van de .eu of .co domein extensie gekoppeld aan uw huidige .nl domeinnaam.

Wacht. Dus je stuurt me een factuur waarop je niets specificeert. Als ik die factuur dan betaal, dán pas ontstaat er een facturerings grondslag? Dat klinkt nogal krom. Toch is het precies wat ze bedoelen.

Dit is een aanbieding en geen factuur, betaling van deze aanbieding wordt beschouwd als opdrachtbevestiging.

Nou, dat dus. Maar hoezo is dit geen factuur? Dat staat toch prominent boven in die rechterbovenhoek? Voor een woord met die lettergrootte heb ik geen vergrootglas nodig.

Herkenningspunten

Hoe herken je nou zo’n spookfactuur? Net zoals eigenlijk voor alle oplichting geldt, moet je bij jezelf nagaan of je de factuur verwachtte. Ken je het bedrijf? De dienst die ze factureren? Staan er gegevens op waardoor je het bedrijf op kunt zoeken?

In dit geval is het vrij duidelijk. Misschien heb je een of meerdere domeinnamen bij Flexwebhosting geregistreerd. De exacte prijs weet je daar vast niet van, maar wat denk je? Een tientje, twee tientjes misschien? Zeker geen €165!

En daarnaast, voor welke domeinnaam rekenen ze een dusdanig exorbitant hoog bedrag? Dat wordt niet genoemd. Ja, als je de kleine lettertjes leest, maar dan heb je de rest van die lettertjes ook gezien.

En nu?

Heb je toch betaald? Kijk dan of je de betaling via de bank teruggedraaid kunt krijgen. Doe in ieder geval aangifte bij de politie en meld het bij de Fraude Helpdesk. Veel kans om je geld terug te krijgen geven we je niet, maar des te meer klachten en aangiftes komen, des te groter de kans om wat gedaan te krijgen.

Conclusie

Een spookfactuur is een factuur afkomstig van een oplichter. Ze zien er vaak heel echt uit en zijn bedoeld om een onwetende ontvanger te verleiden om toch te betalen.

Gelukkig worden ontvangers steeds voorzichtiger en zullen veel mensen een dergelijke factuur linea recta naar de (digitale) prullenbak verplaatsen.

Laten we hopen dat we met z’n allen ooit zo ver komen dat niemand er meer op in gaat en dergelijke oplichters geen reden meer hebben om ons lastig te vallen met dit soort onzin.

Dit artikel is geplaatst op 11 juli 2018. Het kost je ongeveer 3 minuten om het te lezen.