In de afgelopen maanden is er bij de meest gebruikte browser ter wereld het een en ander veranderd in de browserbalk. En dan met name het welbekende ‘groene slotje’.

Met een marktaandeel van zestig procent is Chrome nog steeds de meest gebruikte browser ter wereld. Niet vreemd dat wijzigingen die ze bij Google aankondigen dan ook veel effect hebben.

Afgelopen maanden hebben ze bijvoorbeeld een aantal wijzigingen doorgevoerd in de browserbalk en dan met name het welbekende ‘groene slotje’.

Beveiliging voorbeeld

Medio dit jaar zijn ze daar al mee begonnen. Alle websites krijgen vanaf dat moment de status ‘niet veilig’ als ze via HTTP worden bezocht, ook al worden er geen gegevens verzameld of verstuurd. Zodra je ook maar één invoerveld op je website laat zien, wordt een bezoeker zelfs met een rode waarschuwing geconfronteerd. Alleen als je een website via HTTPS bezoekt, staat er ‘veilig’ in de adresbalk.

Daar komt twee maanden later ook verandering in. Dan verdwijnt zelfs het label ‘veilig’ uit de adresbalk en blijft alleen het slotje over. Volgens Emily Schechter, productmanager van de Chromium browser waar Chrome op gebaseerd is, is het een logische keuze.

“Gebruikers moeten er van uit kunnen gaan dat het internet standaard veilig is en krijgen een waarschuwing wanneer dat niet zo is.”

Hier houdt het nog niet op. In de toekomst zal zelfs het slotje gaan verdwijnen. Als je er inderdaad vanuit mag gaan dat ieder bezoek naar een website beveiligd gebeurt, dan hoef je ook geen slotje meer te laten zien.

https beveiliging voorbeeld

Google neemt hiermee het voortouw, misschien wel in de hoop dat andere browsers zullen gaan volgen. Of ze dat gaan doen, is nog bij niemand bekend. Maar het feit is wel dat je voor (gemiddeld genomen) zestig procent van al je bezoekers eigenlijk al niet meer weg komt met een website zonder SSL-certificaat. Als je daar namelijk niet voor zorgt, zal het stempel NIET VEILIG misschien wel bezoekers en potentiële klanten weg gaan jagen.

Tijd voor paniek? Nee, helemaal niet! We zouden geen goede hostingprovider zijn als we je hier niet mee zouden kunnen helpen, want ook wij vinden een veilig internet belangrijk. Neem contact op met onze verkoop-afdeling voor de mogelijkheden voor jouw website.

Dag, groen slotje. We zullen je missen.

Dit artikel is geplaatst op 05 november 2018. Het kost je ongeveer 1 minuten om het te lezen.