Sinds eind juli stappen er steeds meer mensen over naar Windows 10, de laatste nieuwe versie van Microsofts populaire besturingssysteem. De update is gratis en verloopt in veel gevallen vlekkeloos. Persoonlijk heb ik er met vijf upgrades totaal geen problemen mee gehad, maar links en rechts ontstaan er toch wat klachten.

Eén van de problemen waar wij vragen over krijgen, is dat Outlook rariteiten gaat vertonen nadat u de upgrade heeft uitgevoerd. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld problemen hebben met het ontvangen of versturen van e-mail of het bekijken van eerder ontvangen berichten. Dit is een bekend probleem en wordt veroorzaakt doordat er in sommige gevallen Windows-bestanden beschadigd raken tijdens de update naar Windows 10.

De oplossing hiervoor is de Command Prompt als administrator uitvoeren. Dit doet u door met de rechtermuisknop op de ‘start-knop’ (het Windows-vlaggetje links onder in uw scherm) te klikken en voor Opdrachtprompt (Administrator). In het zwarte scherm wat in beeld komt, typt u dan het volgende commando:

sfc /scannow

Als u dan op de enter-toets drukt, begint het systeem met het uitvoeren van een scan. Dit kan even duren, u ziet in het zwarte scherm de voortgang als percentage. Ter indicatie: op een PC hier duurde het 23 minuten voordat de volledige 100% gescand waren. Nadat het proces voltooid is, zijn de bestanden op uw systeem gescand, de beschadigde bestanden hersteld en zal Outlook weer correct functioneren.

Dit artikel is geplaatst op 24 september 2015. Het kost je ongeveer 1 minuten om het te lezen.