Schoenmaker, blijf bij je leest. Het bekende Nederlandse gezegde waarmee iedereen vroeg of laat wel eens in aanraking komt. Voor problemen met de auto is er de monteur, het verzinnen van recepten zijn er chefs en recepten (had ik daar gisteravond maar naar geluisterd) en voor het maken van websites zijn er allerhande webmasters, -developers en -designers. Helaas komt het wel eens voor dat het in het laatste geval fout gaat.

Stel, u heeft een eigen bedrijf. Laten we het ‘Jansen & Janssen’ noemen. De bedrijfstak mag u zelf invullen, evenals uw klantenbestand. Omdat u dit klantenbestand wat wilt vergroten en mee wilt met de trend van de online aanwezigheid, besluit u om een website te laten maken. Op advies van enkele conculega’s neemt u contact op met de lokale websitebouwer. Laten we deze Kees noemen.

Samen met Kees stelt u vast wat de website moet kunnen, voor wie deze bedoeld is en, ook niet geheel onbelangrijk, hoe deze er uit moet komen te zien. Kees weet voldoende en gaat aan de slag. Na enige tijd laat hij u het resultaat zien en u bent blij. Het is tijd voor het lanceren van www.jansenenjanssen.nl . Hier komt overweging 1.

Wie bestelt?

U kunt namelijk twee dingen doen. Kees kan u helemaal van dienst zijn, door alles onder zijn naam te registeren. Misschien heeft Kees wel ergens een reseller-account en regelt hij zijn eigen zaakjes. U kunt ook zelf klant worden bij uw hostingprovider. Beide opties hebben zowel voor- als nadelen.

VoordelenNadelen
Via Kees
  • Persoonlijk contact
  • U weet bij wie u zijn moet
  • Eén totaalfactuur bij één bedrijf
  • Wie neemt het over als Kees op vakantie gaat?
  • Wat gebeurt er als Kees met pensioen gaat of besluit full-time taxi chauffeur te worden? (echt gebeurd!)
  • Stel dat iemand anders uw website opnieuw gaat maken, wat gebeurt er dan?
Direct bij Flexwebhosting
  • (Vaak) goedkoper, omdat u de tussenpersoon uitschakelt
  • Uitgebreidere support, niet afhankelijk van één persoon
  • Wisselen of uitbreiden diensten mogelijk
  • Geen probleem bij overstappen andere webdesigner
  • Geen vast contactpersoon
  • U moet zelf uw gegevens aan de webbouwer doorgeven
  • Meerdere partijen om mee zaken te doen, bijvoorbeeld Flexwebhosting voor de hosting, en Kees voor het bouwen van de website

Zoals u ziet, zijn er verschillende redenen om te kiezen voor Kees of toch juist voor Flexwebhosting zelf. Wanneer u twijfelt, lees dan even verder voor een, misschien wel doorslaggevend, argument.

Van wie is het?

De laatste tijd horen we namelijk vaker van conflicten tussen een klant, zoals u of het bedrijf Janssen & Jansen, en de webmaster, zoals Kees Willems. Misschien maakt Kees niet meer de wijzigingen die u wenst, of betaalt u hem niet omdat hij naar uw mening onvoldoende werkt levert. Helaas komt het dan wel eens voor dat een boze webmaster bijvoorbeeld opeens de website ‘op zwart gooit’. Niet handig als u net een advertentie heeft geplaatst in het lokale nieuwsblaadje. En nu?

Hoe u het ook wendt of keert, er zijn altijd meerdere partijen in het spel. Feitelijk zijn er twee eigenaren die hier de broek aan (kunnen) hebben: de eigenaar van de domeinnaam en de eigenaar van de website.

De domeinnaam

De domeinnaam is verreweg het belangrijkste. Dit is uw bedrijfsnaam, het beginpunt van uw online aanwezigheid. Alles wordt hier op aangepast. Uw briefpapier. Visitekaartjes. Advertenties. De bedrukking van uw bedrijfsauto’s. U zorgt er dus voor dat alles in z’n werk is gesteld dat deze domeinnaam dan ook echt van u is. Toch?

Helaas is dit niet altijd zo. Want als Kees namelijk de domeinnaam voor u bestelt en dit niet goed invult (bewust of onbewust), kan het wel eens zo zijn dat niet u, maar Kees de eigenaar is van de domeinnaam. Dat lijkt op het eerste gezicht geen probleem, maar wat gebeurt er als er wel iets mis gaat?

Token opvragen of escalatie procedure

Dit klinkt als een afschrikwekkend iets en het zal in de werkelijkheid niet veel voorkomen. Maar wat gebeurt er als u uw domeinnaam naar een andere provider wilt verhuizen en hij blijkt niet van u te zijn?

Om heel kort te zijn: dan kunt u niets. Bij het opvragen van een token, wordt in principe gecontroleerd wie de token op vraagt. Is dat niet de bekende partij van de registrar, dan wordt er gevraagd om een kopie ID van de geregistreerde houder. Neem het volgende voorbeeld:

Kees is klant bij Flexwebhosting. Het klantnummer en alle inloggegevens voor zijn account zijn enkel bij hem bekend. Maar, u krijgt geen contact meer met hem en wilt de domeinnaam onderbrengen bij een andere partij.

Wanneer u dan contact op neemt met Flexwebhosting, kunt u de token alsnog opvragen. Maar, dit kan alleen als u de houder van de domeinnaam bent. Voor een .nl domeinnaam kunt u dit gemakkelijk controleren via de website van de SIDN: https://www.sidn.nl/ . Voor alle andere domeinnaam-extensies kunt u gebruik maken van een online tool, bijvoorbeeld https://www.whois.net/.

Bent u de houder? We zullen u dan, aan de hand van een kopie van uw ID of, in het geval van een bedrijfs-registratie, aan de hand van een uittreksel van de Kamer van Koophandel plus een kopie van het legitimatiebewijs van de eigenaar of gemachtigde personen, de verhuiscode kunnen verstrekken. Dat wil zeggen dat u de domeinnaam zelf kunt onderbrengen bij een partij naar uw keuze. Wilt u bij Flexwebhosting blijven? Dat kan! Wij voorzien u dan graag van een nieuw, eigen account.

Let wel, deze gang van zaken heeft enkel betrekking op de domeinnaam. Dit is uw webadres, maar is op zichzelf staand een lege huls. De website wordt hiermee niet overgenomen!

De website

Naast de domeinnaam (het feitelijke adres) is er ook de website. Met de website wordt in dit geval alles bedoelt wat u met de domeinnaam doet op hostinggebied. Zoals dus niet alleen de website zelf, maar ook e-mailadressen, databases, FTP en nog meer van dat soort dingen.

De website heeft Kees voor u gemaakt. Kees is dus, volgens het auteursrecht, ook de eigenaar van het gemaakte eindproduct. Houd daar dus rekening mee wanneer u afspraken maakt of contracten ondertekent. Wat gebeurt er als de website klaar is? Als u de factuur voldaan heeft, wie wordt er dan de eigenaar? En wat als u de website bij een andere hostingprovider wilt onderbrengen? Geeft Kees u dan alle nodige bestanden?

Dit is dus ook een lastig punt. Want, stel u voor dat Kees voor u een account heeft aangemaakt bij Flexwebhosting. Kees heeft daar zijn eigen naam en gegevens voor gebruikt, waardoor Kees dus eigenlijk de klant is. Wanneer u in een dispuut belandt met Kees, hoe gaat u dan die website terugkrijgen?

Het antwoord is eigenlijk heel gemakkelijk: niet. Wij zijn namelijk geen rechters of advocaten en wij gaan geen contracten tussen u en Kees doorspitten om te controleren of er ergens een clausule te vinden is over het overdragen van de inhoud van de website. Uiteraard bieden we wel alle medewerking waarmee u uw zaak bij uw eigen advocaat aanhankelijk kunt maken en zullen ook graag de website overzetten naar uw eigen hostingpakket onder uw eigen naam, wanneer dit op last van een rechter gebeurt. Of omdat Kees er om vraagt natuurlijk.

Conclusie

Al met al is het dus overduidelijk een belangrijke zaak om te weten wie de eigenaar is van uw online aanwezigheid. Het is dan ook aan te raden om dit goed te bedenken en door te spreken vóór dat u bestellingen gaat of laat plaatsen. Heeft u er vragen over of twijfelt u? Neem dan contact met ons op via klantenservice@flexwebhosting.nl. Wij adviseren u graag.

Dit artikel is geplaatst op 08 april 2016. Het kost je ongeveer 7 minuten om het te lezen.