Neem even vijf minuten pauze en zorg dat jouw website ook in 2019 online blijft. Je hoeft maar twee simpele dingen te controleren.

Waarom heb jij een website? Rare vraag eigenlijk hè, als je het zo bekijkt. “Om online te zijn,” is het meest gehoorde antwoord. “Om mijn klanten ook buiten kantoortijden te kunnen bereiken” is een ander. Goede redenen.

Wat zou er gebeuren als je niet meer online zou zijn? Heb je daar al eens over nagedacht? Welke impact zou dat hebben en hoe hard ga je er voor werken om te zorgen dat dat niet gebeurt?

Shared hosting update

Er is inmiddels veel over geschreven. Flexwebhosting is bezig met onderhoud wat haar weerga niet kent. Ons hele shared hosting platform wordt op de schop gegooid. En komt er natuurlijk beter uit.

Wat merk jij daar van? Bijzonder weinig. Het grootste gedeelte doen we ’s nachts of anders achter de schermen. Behalve…

Zonder in al te veel technische details te gaan: Wij gaan PHP 5 uitzetten. Niet vrijwillig en niet omdat we dat nou leuk vinden, maar omdat in december 2018 officieel de ondersteuning voor deze scripttaal op houdt, lees hier. En dan moeten wij (en iedere andere hostingprovider met ons) de veiligheid voorop stellen en heel, heel goed in de gaten houden wat er gaat gebeuren.

Probleem: als we dat doen, zullen er best wat websites gaan omvallen. Omdat ze oud, nee, antiek zijn. Dan is zo’n online website opeens offline. Gelukkig kun je dat zelf voorkomen.

Is jouw website al klaar voor de nieuwe versie van PHP? Misschien wel, als je de volgende dingen doet of al hebt gedaan.

Onderhoud

Veel mensen verkijken zich op het werk wat het hebben van een website met zich meebrengt. Natuurlijk, we zijn niet allemaal wizzkids. En als je iemand anders het werk voor je kunt laten doen en zelf kunt genieten van de vruchten die zo’n mooie, professioneel ontworpen website afwerpt, ben je al snel blij.

Maar dan staat die er. Online, te pronken. Op je visitekaartjes, je briefpapier en de advertentie in de krant. Dan begint het eigenlijk pas. Want vanaf dat moment moet je aan de bak.

Onderhoud. Dat kun je zelf doen, maar ook uitbesteden aan iemand anders. De partij die de site voor je gemaakt heeft bijvoorbeeld. Een onderhoudscontract met een periodieke APK-keuring. Kost misschien wat, maar dan hoef je het niet zelf te doen.

Als je het wel zelf doet, zijn er voldoende artikelen (bij ons en op de rest van het wijde web) te vinden om je daarbij te assisteren en ondersteunen. Hoe je het ook doet, maakt niet uit. Het belangrijkste is dat het gebeurt.

Goed, de klok tikt door. Terug naar de kern van het verhaal. Wat is de volgende stap?

Versie controleren

Eerst maar het meest belangrijke. Updaten. Want het zorgen voor onlineheid begint bij een up-to-date website.

Voor websites met een CMS, zoals WordPress en Joomla, is dat heel makkelijk. Log in in je dashboard, zoek ergens naar een knopje ‘updates‘ en volg de stappen.

Zo lang er nieuwe versies beschikbaar zijn of je de laatste versies hebt, zit je prima. Er van uitgaande dat je een systeem plus plug-ins gebruikt die in het afgelopen jaar nog zijn bijgewerkt in ieder geval. Ieder beetje zichzelf respecterende programmeur die ook maar iets van code heeft geschreven waar jouw website nu gebruik van maakt, gebruikte op dat moment al lang geen dingen meer die vandaag de dag niet meer ondersteund worden.

Heb je geen bekend CMS maar is je website gemaakt door iemand die zelf iets in elkaar heeft gesleuteld (al dan niet professioneel), dan wordt het een stukje omslachtiger. Zelf controleren wordt dan namelijk lastiger en je kunt hiervoor het beste een mailtje sturen naar degene die je website gemaakt heeft. Dat hoeft niet veel te zijn hoor.

Beste lezer, Jullie hebben voor mij de website gemaakt voor www.(…).nlMijn hostingprovider gaat PHP 5.6 binnenkort uitfaseren. Kunnen jullie me vertellen of de website geschikt is voor PHP 7.2? Zo niet, wat moet er gebeuren om dat wel zo te laten zijn?Alvast bedankt!

Wacht even op antwoord. Volg de stappen die aangegeven worden. Bij geen gehoor, trek nog eens aan de bel.

Let op: hoor je nou helemaal niks meer terug, is het bedrijf inmiddels opgehouden te bestaan of is je webmaster in de tussentijd overleden (je zult je verbazen hoe vaak dit voorkomt)? Neem dan contact op met ons, wij kunnen je misschien met onze opschoon-service of managed WordPress hosting verder helpen.

Eigenlijk ben je dan al klaar. Maar, als je toch bezig bent…

Nieuwe website

Dat je up-to-date bent, wil niet altijd wat zeggen. “Ik draai Joomla 1.5.26 en er is geen 1.5.27, dus ik kan niks meer doen.” Toch?

Technisch gezien heb je… Nee, totaal geen gelijk. Dat is hetzelfde als zeggen “Ik gebruik Windows 95 en daar zijn geen nieuwe updates voor, dus ik ben veilig.” Of “Mijn auto heeft vijf jaar geleden nog een APK keuring doorstaan, dus die is helemaal veilig.”

Kijk dus ook even naar of er een nieuwe versie is voor jouw CMS. Voor WordPress zit je dan te kijken naar 4.9 of 5.0. Joomla zit tegenwoordig op 3.9 en Magento op 2.3.

Tip: Ook hier geldt: we kijken graag even met je mee als je er zelf niet uit komt!

Verschillende studies hebben uitgewezen dat een doorsnee volwassene gemiddeld zo’n tweehonderd tot tweehonderdvijftig woorden per minuut kan lezen. Dat betekent dat jij, als gemiddelde lezer, nu zo’n vier minuten verder bent dan toen je begon met lezen. Hopelijk denk je nu “dat was nuttig, maar ik heb vorige week nog alles een update gegeven”. Gefeliciteerd, ga zo door.

Heb je dat niet, dan hoop ik dat je nog steeds denkt dat je de afgelopen paar minuten nuttig hebt besteed. Ga er mee aan de slag. Ga wat doen, stel wat vragen. Zorg dat jouw website in 2019 ook gewoon online blijft.

Dit artikel is geplaatst op 17 december 2018. Het kost je ongeveer 5 minuten om het te lezen.