SEO is niet moeilijk, niet duur en niet magisch. Toch gaan er vijf (oké, zes) dingen vaak fout. Denk jij wel aan je woordkeuze, titels, omschrijvingen en rest van de inhoud?

Dit is deel drie in onze vierdelige serie over SEO. Vorige week Hulpmiddelen voor je SEO. Volgende week al weer het laatste deel over zoekmachine optimalisatie in en voor WordPress.

Op het internet word je gevonden. Tenminste, dat is de bedoeling. Met zoekmachines zoals Google, Bing en DuckDuckGo binnen handbereik is zoeken geen echte uitdaging meer.

Tussen zoeken en gevonden worden, zit één belangrijke stap. SEO. Of: jouw website zo goed in elkaar steken dat je prominent op de eerste pagina staat als iemand zoekt naar wat jij kunt leveren.

Search Engine Optimization is moeilijk. Duur. Complex. Bijna magisch. Allemaal termen die in één adem genoemd worden met SEO. Grappig weetje: niets daarvan is per definitie waar. Natuurlijk kun je duizenden euro’s betalen voor goede resultaten, maar dat hoeft niet. Natuurlijk is het wat lastiger in het begin, maar logisch nadenken doet al veel werk.

In dit artikel benoemen we 5 dingen die volgens Google vaak worden overgeslagen of verkeerd gedaan bij het maken en onderhouden van een website, waardoor je onnodig laag scoort in de resultaten.

  1. Te lage crawlability
  2. Slechte woordkeuze
  3. Missende titel en omschrijving
  4. Verkeerde inhoud
  5. Niet investeren in je website
  6. Bonus: Geen kaas eten

1. Te lage crawlability

Een website moet gevonden kunnen worden door de zoekmachines en, als dat al gebeurd is, vervolgens doorzocht kunnen worden. De “crawlability” (indexeerbaarheid?) definieert of dit het geval is. Het bestaat in principe uit twee delen.

Uiteraard heb je een domeinnaam die aansluit bij je website en heb je een website met belangrijke inhoud. Die inhoud moet door crawlers (de geautomatiseerde systemen van zoekmachines) te bekijken zijn. Dit kan bijvoorbeeld geblokkeerd of gestuurd worden door een bestandje robots.txt in de website zelf. Als je niet zeker weet hoe dat werkt, gebruik het dan niet. Als je het wél doet, zorg dan in ieder geval dat alle crawlers jouw site mogen lezen en indexeren.

Daarnaast moeten alle pagina’s waar je naar linkt ook echt bereikbaar zijn. Verwijs je in een blogpost naar je pagina over barbecues, zorg dan dat die link ook bij die barbecue-pagina uit komt. Let helemaal op als je je website verandert, want dan veranderen je links vaak ook mee.

Zorg voor een sitemap. Dit is een XML-document waarin alle pagina’s van je website in te vinden zijn. Een soort inhoudsopgave dus. Standaard heet dit bestand sitemap.xml en staat het direct vooraan in je hostingpakket, zodat het te benaderen is via jouwdomein.ext/sitemap.xml. Je kunt je sitemap ook uploaden bij de Google Search Console, dan worden je linkjes ook meegenomen.

Bezoek je eigen website. Klik op de linkjes (in het menu en op de pagina’s zelf) en controleer of je niet op onbestaande pagina’s uit komt. Kijk ook eens naar de resultaten die een crawl-report van Seobility geeft, want daarin lees je welke links niet werken en kun je meteen actie ondernemen.

2. Slechte woordkeuze

Gebruik de juiste woorden bij het schrijven van je titels, inhoud en omschrijvingen. Denk daarbij aan waar je bezoekers naar op zoek zijn en wat ze daarvoor in de browser intypen. Om een voorbeeld te noemen: Het topje van de Vaalserberg ligt 322 meter boven NAP. Maar als ik de hoogte van Neerlands trots wil weten, stel ik als vraag aan Google “Hoe hoog is de Vaalserberg”. Die NAP zal me een worst wezen. Dat zijn dingen om even aan te denken als je een pagina maakt met het antwoord op die vraag. In het artikel van twee weken terug is daar uitgebreid aandacht aan besteed.

uw7gb1IR1GP5XUu5UguMgNaLCjRXzNVcY7Yg8frA.png

Als je dan goede teksten en duidelijke informatie hebt, zorg er dan voor dat die in een leesbaar formaat worden getoond. Dit hangt ook samen met het stukje “crawlability” uit nummer 1. Denk hierbij aan de menukaart van een restaurant die vaak als mooi opgetuigde PDF online worden gezet.

De pagina met de menukaart wordt wel door een zoekmachine gevonden en weet dus dat het menu van je lunchroom of restaurant op die pagina staat. Maar, de robot kan het menu niet lezen en weet uiteindelijk niet wat er op staat. Als ik vervolgens zoek op “steak restaurant Eindhoven” en Google weet niet dat jij steaks op je menu hebt staan, weet ik niet dat ik bij je terecht kan. Jammer.

3. Missende titel en omschrijving

Hetzelfde geldt voor het opgeven van een duidelijke, passende titel en omschrijving voor iedere pagina. Deze zijn echt van belang voor je zoekmachineresultaten.

Belangrijk is dat ze dynamisch zijn. Niet overal hetzelfde dus. Bied je via je website informatie aan over verschillende cursussen of artikelen die je aanbiedt? Stel dan voor iedere pagina in dat de titel specifiek die cursusnaam heeft en in de omschrijving staat waar de cursus specifiek over gaat.

szHNoPUL01P1hjCauqbvTJpaqSJKUOodcHZzOkVg.png

Als er op iedere pagina alleen Franciens Florashop staat, is er niet in één oogopslag duidelijk waar die cursuspagina over gaat en minder krachtig in de resultaten.

4. Verkeerde inhoud

Nog even terugkomen op alle punten tot zo ver. Alles valt of staat dus met de inhoud van je website. Dat betekent dat die inhoud goed moet zijn, zowel voor het menselijk oog als voor de processor van een robot.

Dat begint al met de structuur van je pagina’s. Net zoals in een boek of de handleiding van je nieuwe telefoon, is een goed leesbare tekst onderverdeeld in hoofdstukken met subkoppen en paragrafen. In je website wordt dat met HTML-code aangeduid met een h1 (titel), h2 t/m h6 (subkop) en p (paragraaf).

Verder heb je het dan natuurlijk over de inhoud. Je hebt zoek- en sleutelwoorden, die de inhoud van de tekst bepalen. Schrijf om te lezen, niet om zo veel mogelijk belangrijke woorden te kunnen gebruiken. Denk aan je doelgroep, dus in een Nederlandstalig recept voor hutspot heb je het niet over ounces en Fahrenheit, maar gewoon over gram en Celsius. De kwaliteit van de tekst bepaalt voor het grootste gedeelte of iemand jouw website blijft lezen en daarna doorstuurt naar vrienden, familie of, nog beter, sociale media.

5. Niet investeren in je website

Snelheid wordt algemeen geaccepteerd als een goed ding. Daarom rijden we massaal 130 waar 120 ook al best hard was, krijgen supermarkten steeds meer zelfscankassa’s en wil niemand investeren in betere hardware.

Wacht, wat?

Google roept al langer dat de tijd waarin een website op het scherm staat wel degelijk meetelt in de eindscore van die pagina. Pagina’s die traag voorbij kruipen, komen minder goed uit de bus dan vergelijkbare pagina’s die wel goed presteren. Het is daarom van belang dat de onderliggende server altijd gebruik maakt van de nieuwste versies van bijvoorbeeld PHP en het besturingssysteem. Vaak worden daar namelijk prestatie-problemen in opgelost die (hoe miniem ook) voor een betere gebruikservaring hebben.

Als je merkt dat je website nog steeds niet lekker presteert, kan het ook eens tijd zijn voor nieuwe hardware. Heb je nog dat goedkope pakketje op een shared server? Ben je daar dan niet eens uitgegroeid? Een upgrade naar een beter presterend pakket, zoals bij Flexwebhosting op een SSD server, of een eigen (virtuele) server in de vorm van een VPS, kan dan wonderen doen.

Gebruikservaring is een breed begrip. Vooral als er met een mobiele telefoon gebrowset word, zijn twee dingen extra van belang: het moet snel, maar vooral leesbaar zijn. Responsive design, noemen ze dat. Een website die goed te navigeren valt, of het scherm drie of dertig centimeter breed is, wordt beter gewaardeerd dan een website die met veel pijn en moeite op het scherm komt. En die waardering merk je niet alleen bij je bezoekers (die rennen gillend weg) maar ook bij de zoekresultaten.

p739N6ndezwWC1hUiSVHEhyOkJ26eQh81pKZkzWf.png

Google heeft verschillende tools beschikbaar om je gebruikservaring te monitoren. De Search Console waarschuwt voor pagina’s waar duidelijke fouten in zitten, terwijl bij Lighthouse (in Chrome onder de Audits van Developer Tools) goede adviezen komen over iets dat beter kan.

Bonus: Geen kaas eten

Een gebrek aan kennis valt niemand wat te verwijten. Maar een pad gaan bewandelen zonder voorbereiding, dat is toch jammer.

Begrijpelijk is het wel. SEO, en misschien zelfs wel het hele webhosting en websites maken in z’n geheel, is een vak apart en veel mensen hebben er geen kaas van gegeten. Nee, je hoeft geen expert te worden. Maar door alleen al een beetje een idee te hebben van de dingen die er spelen, laat je je in ieder geval geen loer draaien.

Zo heb ik de ballen verstand van auto’s. Ik rij een mooie gezinswagen met vier wielen en zeven stoelen. Meer weet ik er eigenlijk al niet van. Oh, hij is zilver en glimt als het zonnetje schijnt. Toen ik deze vorig jaar uit mocht gaan zoeken, heb ik eerst eens rondgekeken wat ik voor onze voormalige trouwe koets aan inruilwaarde zouden kunnen verwachten. De eerste de beste verkoper vertelde me, uiteraard heel eerlijk en geloofwaardig, dat-ie niets meer waard was. Vriendelijk bedankt, we gaan wel naar de buurman. Nee, ik weet nog steeds geen bal van auto’s, maar heb uiteindelijk wel nog een mooi bedrag van de nieuwe auto af weten te snoepen.

Hetzelfde geldt voor SEO-kennis. Je hoeft geen expert te zijn om de basis een beetje te begrijpen. Alleen al door het lezen van een artikel zoals dit of die van twee weken terug over schrijven voor betere zoekresultaten, krijg je een idee van wat er speelt in dit magische wereldje.

En, leuker nog, wat je zelf al kunt doen.

Dit artikel is geplaatst op 18 juni 2019. Het kost je ongeveer 8 minuten om het te lezen.